Prinsjesdag 2022: wat betekent dit voor jou op het gebied van wonen?



Prinsjesdag 2022: wat betekent dit voor jou op het gebied van wonen?
21 sep. 2022·
Leestijd:

Het is, door de coronacrisis, even geleden dat we Prinsjesdag - inclusief Glazen Koets en een horde aan mensen – op televisie konden aanschouwen. Omdat er op het moment veel te doen is over bijvoorbeeld de torenhoge energieprijzen, is iedereen erg benieuwd naar de plannen van de regering. Wij vertellen je in een notendop wat je de komende tijd kan verwachten op het gebied van wonen.

Woningzoekers met minimumloon kunnen meer lenen

Zoals iedereen wel weet zijn de prijzen van woningen de laatste jaren flink gestegen. Zo wordt het steeds moeilijker voor een groep woningzoekers om een woning te vinden. Per 1 januari 2023 stijgt het minimumloon met 10 %, waardoor woningzoekers met minimumloon meer kunnen lenen voor een woning.

Er komt een einde aan de torenhoge energieprijzen

Wat momenteel, logischerwijs, veel stress veroorzaakt bij de consument zijn de torenhoge energieprijzen. De regering wil een prijsplafond gaan instellen, wat betekent dat je met een ‘normaal’ verbruik een bedrag gaat betalen zoals voor de oorlog in Oekraïne. Er wordt op dit moment gesproken over een gasverbruik tussen de 1200 en 1500 kuub en een stroomverbruik tussen de 2500 en 3000 kilowattuur. Wanneer je verbruik hoger is, betaal je voor het restant de actuele prijs.

Meer betaalbare woningen

Er is veel vraag naar betaalbare woningen, maar de bouw daarvan loopt flink achter. Het kabinet maakt daarom vanaf 2023 10 jaar lang € 100 miljoen vrij voor de Woningbouwimpuls. In 2022 ging hier al € 250 miljoen naar toe. Voor investeringen in betaalbare woningen is bijna € 11 miljard beschikbaar.

Extra geld voor verduurzamen woningen van huishoudens

Het kabinet maakt in 2023 én 2024 in totaal € 300 miljoen euro vrij voor het Nationaal Isolatieprogramma. Dit programma is een meerjarig programma om woningen beter te isoleren. Door dit extra bedrag kunnen meer huishoudens hun woning energiezuiniger maken en zo besparen op hun energiekosten.

Stijging van de huurtoeslag

De huurtoeslag gaat omhoog. Vanaf januari 2023 wordt de huurtoeslag verhoogd met € 16,94 per maand. Hier wordt jaarlijks € 325 miljoen voor vrij gemaakt door het kabinet. Het doel hiervan is om huishoudens met een laag inkomen extra steun te geven in dure tijden.

Oplossing voor spoedzoekers

In 2023 moeten er 15.000 zogenoemde flex- en transformatiewoningen komen. Dit zijn volwaardige woningen die in de fabriek worden gemaakt. Daardoor zijn ze in verhouding snel gebouwd. Hiervoor is € 380 miljoen extra beschikbaar.

Ook worden bestaande gebouwen, zoals leegstaande kantoren en zorgvastgoed, verbouwd tot tijdelijke woningen voor lokale spoedzoekers.


Andere interessante nieuwsartikelen

Bedrag in depot bij notaris

Een bedrag in depot bij de notaris is een bedrag dat gestort wordt op de kwaliteitsrekening van de notaris. Een kwaliteitsrekening is een aparte rekening van een notaris waar geld van cliënten op staat. Maar hoe werkt zo’n bedrag in depot houden bij de notaris? En wanneer kan je hiervoor kiezen? Het wordt in deze blog allemaal uitgelegd.

20 mrt. 2024 Meer lezen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

20 mrt. 2024 Meer lezen

Deze verkooptrucs werken beter dan een warme appeltaart

De geur van gebakken appeltaart die nét uit de oven komt, de verse bloemen bij de entree.. Wie kent ze niet? De welbekende trucs om de koper meteen een gevoel van thuiskomen te geven. Door gebruik te maken van dit soort trucs maakt de potentiële koper zich een voorstelling hoe het zou zijn om daadwerkelijk in het huis te wonen. Ben jij op zoek naar wat betere verkooptrucs? We vertellen je graag meer over het verkoopklaar maken van je woning.

20 mrt. 2024 Meer lezen

Winschoten
Oldambtplein 7
9671 PP Winschoten

Groningen
Nieuwe Markt 15
9712 KN Groningen

Assen
Jan Fabriciusstraat 7
9401BC Assen

Back to top