Alles over het taxatierapport



Alles over het taxatierapport
02 jun. 2021·
Leestijd:

Wie heeft een taxatierapport nodig bij de verkoop van een woning? En hoe zit het bij de aankoop van een woning? Wanneer je een taxatierapport nodig hebt, hangt af van de situatie. We geven je graag antwoord op deze vragen en meer belangrijke informatie over het taxatierapport.

Een huis kopen

Als je een huis hebt gekocht, heb je vaak een hypotheek nodig om deze te kunnen financieren. Als koper moet je dan ook je nieuwe huis laten taxeren, omdat je verplicht bent een gevalideerd taxatierapport aan te leveren bij de hypotheek. Als jij je woning verkoopt, heb je geen taxatierapport nodig.

Als je een woning hebt gekocht, kun je de taxatie van de woning laten uitvoeren door een gecertificeerde, onafhankelijke taxateur. Je mag 100% van de getaxeerde marktwaarde van je woning financieren met een hypotheek. Wil je direct de woning verbouwen? Dan kun je een extra hypotheek aanvragen voor een verbouwing. De taxateur stelt dan de waarde van de woning na de verbouwing vast.

Soorten taxaties

Gevalideerde taxaties
Bij een gevalideerde taxatie heeft de taxateur zijn rapport laten beoordelen door het NWWI of de Taxateurs Unie. Elk taxatierapport wordt bij de NWWI beoordeeld aan de hand van vooraf vastgestelde richtlijnen. Een gevalideerd rapport wordt verplicht door o.a. de NHG en veel geldverstrekkers.

Ongevalideerde taxaties
Een ongevalideerd taxatierapport wordt opgesteld door een taxateur, maar wordt niet beoordeeld door het NWWI of de Taxateurs Unie. Je kunt een ongevalideerde taxatie aanvragen bij een verkoopbeslissing, waardebepaling of als onderbouwing als je een bezwaar wilt maken op de WOZ-waarde. Ook wordt er een ongevalideerde taxatie aangevraagd als je zaken van een woning wilt vererven als de eigenaar van de woning is overleden of als gezamenlijke woningeigenaren hun relatie wensen te beëindigen om de boedel te verdelen.

Is een taxatie verplicht?

Als je een hypotheek afsluit bij een hypotheekverstrekker met Nationale Hypotheek Garantie is een taxatierapport altijd verplicht. De NHG is een garantie op hypotheken voor koopwoningen. Deze garantie biedt kopers een vangnet wanneer zij door omstandigheden hun hypotheek niet kunnen betalen.

In een aantal gevallen is een taxatierapport niet verplicht voor de kopende partij. Als je een nieuwbouwwoning koopt, is een taxatie niet verplicht wanneer je de woning direct na de oplevering koopt. Bouw je in eigen beheer? Dan is een taxatierapport wel verplicht.

Taxatie nodig?

Heb jij een taxatierapport nodig, of misschien toch een waardebepaling? Neem gerust contact met ons op. We vertellen je er graag meer over.

Andere interessante nieuwsartikelen

Bouwkundige keuring bij het aankopen van een nieuw huis

De eerste bezichtiging is geweest, dit is echt jouw droomhuis! Vol goede moed ga je naar de tweede bezichtiging. Dan zie je ineens een vochtplek op de muur zitten en die schimmel op het kozijn zat er de eerste keer ook nog niet, toch? Tijdens de bezichtigingen kan het zijn dat je door een roze bril kijkt en hierdoor niet alle gebreken ziet. Hier kan een bouwkundige keuring je voor behoeden.

18 apr. 2024 Meer lezen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

26 mrt. 2024 Meer lezen

Winschoten
Oldambtplein 7
9671 PP Winschoten

Groningen
Nieuwe Markt 15
9712 KN Groningen

Assen
Jan Fabriciusstraat 7
9401BC Assen

Back to top