Snel zoeken

ABN AMRO: Aantal woningverkopen 2016 nog hoger dan verwacht

Het aantal woningverkopen valt in 2016 fors hoger uit dan aanvankelijk gedacht. Het Economisch Bureau van ABN AMRO voorspelt dat dit jaar 15 procent meer huizen van eigenaar wisselen dan in 2015. De economen gingen in maart nog uit van een toename van 10 procent. Voor 2017 verwacht het Economisch Bureau een verdere stijging van 5 procent.

Hypotheekrente en doorstroming

Philip Bokeloh, econoom bij ABN AMRO: “Door de aanhoudende daling van de hypotheekrente zijn woningen beter betaalbaar. Ook kopen veel mensen die eerder wegbleven op de woningmarkt, alsnog een huis. Bovendien komt de doorstroming op gang, omdat steeds minder huizen ‘onder water’ staan. Dat komt door de aanhoudende prijsstijging van woningen. Tot slot profiteren tweeverdieners van de verruimde Nibud-inkomensnormen, waardoor velen van hen een hogere hypotheek kunnen krijgen.”

Overtroffen verwachtingen

Alle verwachtingen van het Economisch Bureau over de woningmarkt worden momenteel overtroffen. In de eerste vijf maanden van 2016 zijn ruim 75.000 bestaande woningen verkocht. Dat is een kwart meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Als het aantal verkopen de rest van het jaar met hetzelfde tempo toeneemt, komt het totaal uit op 223.000. Dat is 13.000 huizen meer dan in het recordjaar 2006. Het Economisch Bureau verwacht echter dat dit aantal niet wordt bereikt. De economen gaan uit van een jaartotaal van 205.000. 

Brexit minpunt 

Hoewel het aantal transacties dus sterk doorstijgt, houdt het Economisch Bureau van ABN AMRO vast aan de eerdere voorspelling dat de woningprijzen in 2016 met 4 procent stijgen. Ook de ramingen voor 2017 laten de economen in tact: het aantal verkopen groeit dan met 5 procent en de prijzen met 3 procent. De belangrijkste oorzaak hiervoor is de uitkomst van het Brexit-referendum. Bokeloh: “De uitslag zorgt voor onzekerheid, die zich waarschijnlijk vertaalt in een economische groeivertraging, met nadelige consequenties voor de arbeidsmarkt. Minder werkzekerheid tempert de bereidheid om grote, financiële verplichtingen aan te gaan, zoals de aanschaf van een huis”, aldus Bokeloh.
 
 
Bron: Vastgoedactueel 

Laatste nieuws

Recent bekeken