Snel zoeken

Huizen aardbevingsgebied inderdaad minder waard

Woningen in het aardbevingsgebied in Groningen zijn moeilijker te verkopen en de prijzen van koopwoningen blijven achter bij die van huizen in vergelijkbare gebieden in de omgeving.

Dat bevestigt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) na onderzoek.

Het tweede kwartaal van dit jaar daalden de prijzen van bestaande koopwoningen met 2,4 procent, in vergelijking met het derde kwartaal van 2012. In augustus vond toen bij het dorp Huizinge de grootste beving (3,6 op de schaal van Richter) tot nu toe plaats.

Vijftig dagen langer
Wie zijn huis in het risicogebied verkocht in het tweede kwartaal van 2015, heeft gemiddeld vijftig dagen langer op een koper moeten wachten dan iemand die zijn huis daarbuiten verkocht.

Negentig procent van de vraagprijs 
Een huis wordt gemiddeld voor negentig procent van de vraagprijs verkocht in het risicogebied, tegen 92 procent in vergelijkbaar gebied. Daar werd het verschil tussen de vraagprijs en de verkoopprijs sinds 2012 kleiner, maar in het door bevingen getroffen gebied niet.

Nationaal Coördinator
Het onderzoek werd verricht in opdracht van Hans Alders, de Nationaal Coördinator Groningen. In hoeverre recente bevingen de woningmarkt verder beïnvloeden, kan volgens het CBS nog niet worden gezegd.

Bijna de helft van alle koopwoningen in het risicogebied heeft of had aardbevingsschade.


Bron: RTV Noord

Laatste nieuws

Recent bekeken