Snel zoeken

Energielabel koopwoningen nagenoeg geen effect op energiebesparing

Het energielabel voor koopwoningen dat tegenwoordig verplicht is, heeft zeer beperkt invloed op energiebesparing of het opwekken van duurzame energie. Volgens Frans Schilder (Planbureau voor de Leefomgeving) hebben woningeigenaren onvoldoende baat bij het investeren in duurzame maatregelen. Dat bericht de Volkskrant.

Hoge kosten
Het volledig energieneutraal maken van een woning brengt hoge kosten met zich mee. Voor een gemiddelde woning is men volgens de Volkskrant 45 duizend euro kwijt aan betere isolatie en duurzame energieopwekking. Weliswaar is er bij huurwoningen vooruitgang te merken, maar bij koopwoningen laat de energiebesparing nog te wensen over.

Oorzaken
Volgens Schilder spelen meerdere factoren een rol bij het probleem. Zo is niet iedere woning geschikt voor extra isolatie. Ook zijn woningeigenaren eerder geneigd om dergelijke investeringen te doen op het moment van verhuizing, en niet puur voor het ontvangen van een energielabel. "Zelfs met de huidige, lage rente en een gunstige regeling voor het terugleveren van duurzame stroom aan het openbare net, worden de meeste eigenaren daar niet veel beter van", aldus Schilder.

Met het Energieakkoord uit 2013 is er afgesproken dat het energieverbruik in 2020 met tien procent omlaag moet ten opzichte van 2008. Eén van de maatregelen om daaraan bij te dragen is het energielabel. Eerder uitte VBO Makelaar al kritiek op het energielabel.  Volgens 90% van de VBO-makelaars lieten potentiële kopers het energielabel toen niet meewegen bij hun koopbeslissing.

Laatste nieuws

Recent bekeken